10 soru 10 cevap ile LGS de BAŞARIYA DOĞRU...

Bu makalemizde 10 Soru -10 Cevap şeklinde LGS'ye kalan süreci daha verimli ve sağlıklı geçirmenize yardımcı olacak bilgiler olacaktır. Bana gelen bazı sorular üzerinden yanıtlarla ilerleyeceğim. Ancak sizlerin de bu sorular dışında iletmek istediğiniz veya sormak istediğiniz bir şey varsa www.sanerekin.com internet adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Soru 1: Kalan zaman eksik kapatmak için yeterli mi sizce?

Cevap 1: Bana sorarsanız yetersiz olan hiçbir zaman yoktur. Bir gün bile çalışmak ve eksik kapatmak için önemlidir. Bu nedenle 2 ay gibi bir süreç eksikleri gidermek ve pekiştirmek için yeterli bir zamandır.

 Soru 2: Kalan bu 2 aylık zaman çok önemli mi sizce?

Cevap 2: Kesinlikle benim en çok önemsediğim zaman sınava 2 ay kalmış bu süreçtir. Çünkü konuların bitirildiği ve tekrarların başladığı bu zaman dilimi eksik kapatmak ve pekiştirmek için çok önemli bir süreçtir. Hatta daha iddialı bir cümle kullanayım: “ LGS hazırlığında geçirdiğiniz 7-8 aylık süreçten daha kıymetlidir son 2 ay.” diyebilirim. O yüzden “Az zaman kaldı ne yapabilirim ki...” gibi olumsuz düşüncelerden kurtulup kalan süreci en verimli şekilde değerlendirmeye bakmalısınız.

Soru 3: Nasıl bir yol izlenmelidir bu süreçte, program nasıl olmalı sizce?

Cevap 3: Öncelikli olarak sene başından beri girdiği deneme sınavlarındaki eksik konu başlıkları tespit edilmelidir. Bir haftalık çalışmayı sadece eksik olduğu bu konu başlıklarına ayırmalıdır. Her konu başlığıyla ilgili kısa bir konu tekrarı yapıp ardından o konu ile ilgili en az 40 adet soru çözmelidir. Çözemediği soruları öğretmenlerine kesinlikle sormalıdır.  Bir sorudan bir şey olmaz, bu soru karşıma çıkmaz gibi anlamsız ve dayanaksız savunmalardan kaçınılmalıdır. Daha sonra ise haftalık veya aylık programlarla branş denemeleri üzerinden bol soru çözülmelidir.

Soru 4: Günlük ne kadar soru çözülmelidir?

Cevap 4: Günlük kaç soru çözülmelidir, sorusunun yanıtı her öğrenci için farklı olur. Hiç konu eksiği olmayan ve genellikle deneme sınavlarında 450 ve üstü puan alan öğrencilerin ortalama günlük çözmesi gereken soru sayısı 200-300 civarı olabilirken konu eksiği fazla olan öğrencilerde bu sayı gerekirse 80-100 civarında tutulmalıdır. Marifet fazla soru çözmekte değil, eksik durumuna ve ihtiyaca göre yol haritası belirlemektir. Özellikle gördüğüm en acı senaryolardan biri; komşu çocuğuna, sınıf arkadaşlarına bakıp kendi çocuğunu o paralelde yönlendiren anne babaların kendi çocuklarına da arkadaşlarının yaptığı çalışmanın aynısını yaptırmaya çalışmalarıdır. Şunu unutmamamız lazım ki “Her birey kendi içinde özeldir ve ihtiyacı da kendine özeldir.”

Soru 5: Fazla soru çözmek mi , yoksa az ve öz  çözmek mi daha sağlıklı bu süreçte?

Cevap 5: Daha önce de söylediğim gibi fazla soru çözme yarışına girmek anlamsız ve gereksizdir. Çözdüğünüz sorulardan yanlış yaptıklarınızı doğruya çevirmediğiniz ve o konu ile ilgili eksiklerinizi kapatmadığınız sürece üst üste soru çözmek hiçbir fayda sağlamayacaktır. Yanlış yapılan sorular sürekli aynı konu başlığı ile ilgili ise o konunun tekrar edilmesi gerekmektedir. Yok eğer farklı farklı başlıklarla ilgili hatalar çıkıyorsa yanlış yapılan sorular öğretmenlere sorulduktan sonra o konu ile ilgili 30-40 soru daha çözülmesi gerekmektedir.

Soru 6: Bu kalan süreçte kaynak kitap seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Ne tarz kaynakları önerirsiniz?

Cevap 6: Üniteler ve konu başlıkları bittikten sonra artık soru bankaları almak ve çözmek yerine branş denemeleri ve genel denemeler alınıp çözülmesi daha iyi olacaktır.  Özellikle bir adet ünitelendirilmiş haftalık branş denemesi alınmalı ve oradan tüm yılın konu başlıkları ile ilgili denemeleri süre tutularak çözülmelidir. Böylece tüm yılın tekrarı da yapılmış ve eksik olunan başlıklar tespit edilmiş olur. Bu süreçte soru bankalarını çok önermiyorum. Hem öğrenci açısından biraz sıkıcı gelir hem de soru sayısı genellikle süre  tutmaya uygun değildir. Yayın seçimi yapılırken bu konuda bir uzmandan destek alınmalı ya da kitabın birkaç sayfasını karıştırdığınızda deney ve araştırma soruları ağırlıklı olmasına dikkat ediniz.

Soru 7: Son 2 aylık bu süreçte haftada kaç deneme sınavına girilmeli sizce?

Cevap 7: Evet, önemli hususlardan biri de bu deneme sınavlarıdır.  Belki sene başı itibarıyla mart-nisan aylarına kadar deneme sınavları sayısı çok önemli değildi ama son aylarda deneme sınavı sayısı çok önemlidir.  Nisan ayında haftada ortalama 2 adet genel deneme belki yeterliyken mayıs ayında haftada en az 3-4 adet genel deneme yapılmalıdır. Bu denemelerin bir kısmı kurumunuzda uygulanıyorsa bazılarını da evde kendinize uygun zaman yaratarak süreli bir şekilde gerçek bir sınav havasında yapabilirsiniz. Eğer kurumunuz deneme sınavı için yetersizse kesinlikle dışarıdan deneme paketi uygulaması olan başka bir kurumun denemelerine giriniz. Yani ortalama 2 adet deneme sınavı genel ile yapılan sınav olmalı, 2-3 adet deneme de haftalık evde kendinize  uygulamanız  lazım. Bu şekilde daha çok tecrübe kazanıp daha az stres barındırmış olursunuz.

Soru 8: MEB dokümanları önemli mi , oradaki sorular çözülmeli midir sizce ?

Cevap 8: Kesinlikle. MEB dokümanları ve yayınlanmış sorular önemsenmelidir. Özellikle çıkmış önceki yılların soruları ve yayınlanmış tüm yılların örnek soruları konu konu çözülmelidir. Bu soruların tümünü tek kitap olarak bulunduran MEB çalışma kitabı olarak mavi kapaklı bir kitap vardır. Sözel, matematik ve fen bilimleri olarak ayrı ayrıdır. Önceki yıllarda MEB tarafından devlet okullarına dağıtılıyordu ancak bu sene dağıtılmadı. Bazı kitapçılarda temin edilebilirken aynı zamanda PDF'leri MEB sitesinde mevcut ve indirilebilmektedir. MEB daha önce yayınladığı örnek soru ve dokümanlarındaki sorulara benzer soruları sorduğundan yayınlanmış sorular kesinlikle çözülmesi gerekmektedir. Daha önce çözmüşseniz de 2. defa yine çözün zararı olmaz, fayda göreceksiniz.

Soru 9: Sizin klasik bir söyleminiz var, “LGS soruları iki seçeneklidir.”  diye, buna biraz açıklık getirir misiniz?

Cevap 9: Evet, sürekli söylediğim ve söylediğimde de her defasında şaşkınlık yaratmakta. Çünkü doğrusu olan sınav sorularının dört seçenekli olduğudur. Ancak burada söylemek  istediğim ve dikkat çekmek istediğim husus farklı bir şey. LGS Fen bilimleri soruları çeldiricisi yüksek sorulardır. Genellikle öğrenci iki seçeneği çok kolay elerken diğer iki seçenek arasında gidip gelmektedir. Ve karar vermede zorlanıyor. İşte tam bu nedenden dolayı bana sorarsanız LGS sınav soruları iki seçenekli oluyor. Burada bir grup öğrenci tercihini çok kolay yapabilirken başka bir grup öğrenci maalesef karar vermek konusunda zorlanmaktadır. Evde soru çözerken iki seçenek arasında kalındığında birini işaretleyip diğerini de “olabilir” diye işaretleyip cevap anahtarı o iki seçenekten biri çıktığında hiç sorgulamadan soruyu geçen öğrenciler sınav esnasında özellikle karar vermede zorlanacaklardır. Bu  tür öğrenciler yorumlama ve sorgulama konusunda yetersizdirler.

Soru 10: Ders dışında öğrencilerin bu süreçte dikkat etmeleri gereken başka hususlar var mıdır?

Cevap 10: Elbette var. Özellikle uyku düzenlerine dikkat etmeliler. Geç saatlere kadar uyanık kalmamaları gerekir. Nitekim bu alışkanlık sınav gecesi üstüne bir de heyecan ve stres geldiğinde sınava uykusuz girmesine ve dikkatini toparlayamamasına neden olmaktadır. Son günlerde beslenmelerine de dikkat etmeli, son bir ay ağır egzersizlerden, hasar alabileceği spor ve müsabakalardan uzak durmalıdır. LGS'nin telafisi olmayan bir sınav olduğu unutulmamalıdır.

Bu makalemizi burada bitirip sınava birkaç gün kala tekrar başka bir makalede görüşmek dileğiyle ….

SINAVLARI ÇOK ÇALIŞAN DEĞİL DÜZENLİ, PROGRAMLI ÇALIŞIP SORAN VE SORGULAYANLAR KAZANIR.

 

  • Saner EKİN / Fen Bilimleri Öğretmeni / Eğitim Yöneticisi/ Sınav Koçu

 

                                                                                                                                                                                                                                                  

Hızlı iletişim
  • 0530 226 6513
  • 0530 226 6513
  • sanerekin@hotmail.com
Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.
İLETİŞİM

Saner Hoca'ya ulaşım...

SANER EKİN

Merhaba ben Saner Hoca

Size nasıl yardımcı olabilirim?